please Wait...


 
Veresegyház

Szauna

Közösségi finn bioszauna színterápiával, hogy mozgás után ellazíthasd fáradt izmaidat, kondi vagy torna jeggyel ingyenesen igénybe vehető!

A hagyományos finn szauna kabin testünk és lelkünk ápolása mellett nagymértékben elősegíti a szociális kapcsolataink ápolását is. A tágas belső tér és a többszintű padrendszer lehetővé teszi a szauna élmény tetszés szerint fekve történő befogadását is. A még elviselhetően magas hőmérséklet és a szauna kályhára való felöntés élményének hatására felpezsdül a vérünk, beindul a kívánt izzadás folyamata. Ezen reakció kiváltója a bőrfelületet érő hőhatás és a belélegzett forró levegő elegye, melyek hosszú ideig való kombinációja garantálja a tökéletes méregtelenítést. A testünkben felhalmozódott salakanyagok a megnyílt bőrpólusokon keresztül az izzadságcseppek segítségével távozhatnak. Használat után jóleső érzés a hideg vizes zuhany érrendszert szűkítő hatása, vagy a különböző hűtőfürdő termékek hűsítő felfrissítése. A használat rendszeressége nem szentírás, nincs időhöz kötve. Testünk tökéletesen működő gépezet, ezáltal jelzi számunkra a még jóleső használat időtartamát és gyakoriságát.

Szaunafürdő menete kezdőknek

Előkészület
Szaunázás előtt szabaduljon meg a fizikai és idegi feszültségektől, egy 15-30 perces nyugodt pihenéssel, hogy szervezete rendelkezzen a hővel szembeni maximális ellenálló képességgel. Étkezést követő 1-2 órán belül javasolt szaunázni, hogy elkerülje a hirtelen vércukorszint ingadozást. Mielőtt belépne a szauna fülkébe fürödjön és szárítkozzon meg alaposan. Tiszta és száraz bőrfelülete jobban verítékezik, továbbá megóvja szaunája tisztaságát, és tekintettel van szaunázó társaira.

Feküdjön, vagy üljön le kényelmesen a felső padra, töltsön el nyugodtan 8-15 percet. Ez elegendő idő ahhoz, hogy teste kellőképpen felhevüljön és izzadni kezdjen. Célszerűbb a magasabb hőtartományban levő felső padokon 8-15 percet, mint az alsó padokon ennél hosszabb időt eltöltenie. A felső pad használata előtt és után töltsön el az alsó padon kb. egy percet, hozzászoktatva szervezetét a hőmérséklet különbségekhez. A szaunából való távozás előtt töltsön el pár másodpercet ülő helyzetben, elkerülve a hírtelen felálláskor előforduló szédülést.

A szaunából kilépve töltsön el kevés időt levegőn!Vigyázat! A túl hosszú levegőfürdő során elvész bőrének a szaunában nyert hőtartaléka, melynek fontos szerepe van az ezt követő hideg vizes kezelésben. A perifériáról, azaz a szívtől távol eső testrészektől a szívhez közel eső testrészek felé haladva, kezdje el testét alacsony nyomású, hideg vízzel locsolni. Nő a gyűjtőerek vérszállítása, egyenletesebbé, nyugodtabbá válik a szívverés. (Hidegvíz = csapvíz, mely hálózattól és évszaktól függően 5-15 C közötti.)

A szaunázás végeztével üljön le betakart testel egy pihenőszékre, hogy pihentesse szervezetét és elkerülje az esetleges megfázást. A szauna menetek közötti szünetekben ajánlott a nedvszívó és meleg textíliák viselete, például a fürdőköntösé. A szervezet folyadék veszteségét természetes alapanyagú üdítő italokkal pótolhatja.

Ami nem ajánlott szaunázás előtt és közben
 1. Kimerült fizikai és idegállapotban, vagy éhesen szaunázni.
 2. Nedves bőrrel belépni a szauna kabinba.
 3. A szaunában erősítő, vagy tornagyakorlatokat végezni.
 4. Kefével, dörzskesztyűvel, stb. az izzadságot a bőrről a szauna felületeire, szaunázó társainkra csapatni.

Szaunázást követően nem ajánlott

 1. Meleg vízzel lefürödni.
 2. Meleg ruhában utó izzadni, meleg vízben mártózni.
 3. Kihagyni a frisslevegő fürdőt
 4. A frisslevegő fürdő alatt „habzsolni” a hideg levegőt.
 5. A testet masszírozó vízsugárnak kitenni.
 6. Temperált vizű medencében (úszómedence, pezsgőkád) fürdőzni.
 7. Hideg lábfürdőt alkalmazni.
 8. Tornászni, úszni, egyéb testedző gyakorlatokat végezni.
 9. A hideg vizes fürdőzéskor (zuhanyozáskor) szappant és egyéb tisztálkodási vegyszereket használni.
 10. Nem felöltözni, és kihagyni a pihenést.

A szaunázás jelentősége - kivonat

 1. A test és lélek ápolásának természetes módszere.
 2. Lazítja izomzatunkat és javítja közérzetünket.
 3. Kiválnak a bőrünkben felgyülemlett szennyeződések.
 4. Serkenti bőrünk hámsejtjeinek újraképződését.
 5. Fokozza testünk edzettségét és a fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, főleg a megfázásos megbetegedésekkel és légúti fertőzésekkel szemben.
 6. Edzésben tartja szívünket és stabilizálja vérnyomásunkat.
Fokozza a hormonképződést és serkentően hat vegetatív idegrendszerünkre.

Az illatanyagok hatásai
Inhaláló – hétfő
Emésztési zavarok, általános roboráló, májbetegségek, általános gyengeség, menstruációs fájdalmak, asztma, meghűlés, fertőtleníti a testet.

Citrom – kedd
Vesekő, gyenge vizelet kiválasztás, gyomorsav-túltengés, gyomorfekély, emésztési zavarok, vérszegénység, májbetegségek, homloküreg gyulladás, nyálkahártya gyulladás, szájüregi gyulladás, szem kötőhártya gyulladás, herpesz, pattanások, bőrproblémák enyhítésére.

Eukaliptusz – szerda
Légúti megbetegedések, vizeletkiválasztó rendszer betegségei, vércukorszint szabályozás, lázcsillapítás, reuma, köszvény, idegi-fizikai kimerültség enyhítésére.

Fenyő – csütörtök
Minden légúti megbetegedés, torokgyulladás, meghűlés, epehólyag gyulladás, májfertőzés, vesekő, gyomor és bélfájdalmak enyhítésére. Mellékvesét élénkíti. Lázcsillapító hatású.

Szauna – péntek
Emésztésjavító, nyugtató, közérzetjavító, szíverősítő, kedélyjavító, szárazbőr nyugtató, bőrtisztító, repedezett bőr, rossz közérzet ellen.

Színterápia

Kék
Megnyugtat, koncentrálásra késztet, hűt, inspirál. Rendellenes és gyulladásos folyamatokat rendbe hozza, csillapítja. Csökkenti az idegfeszültséget, oldja az idegi ingereket, enyhíti a fájdalmat.

Sárga
Erősítő hatású, megnyit. Segíti a felépülést, élénkít, felmelegít. Erősíti a gyenge folyamatokat, feloldja a gyengeséget, erősíti az idegeket. Oldja a görcsös folyamatokat, derűsebbé tesz.

Vörös
Aktivizál, élénkít, lendületesebbé, intenzívvé tesz. Renyhe és redukáló folyamatokat új lendületbe hozza, erősíti a gondolkodást.

Zöld
Kiegyensúlyoz, feloldja a feszültséget, megnyugtat. Csillapítja a feszült és fájdalmas folyamatokat, mély nyugalmat nyújt.

Fontos tudnivalók

 1. Nem ajánlott a kövekre sok vizet a kövekre önteni, mert a felcsapó vízgőz égési sérüléseket okozhat!
 2. Az illatanyagok gyúlékonyak, ezért tilos őket a kályhára önteni!
 3. Tilos a köveket letakarni, gyulladásveszély!
 4. Tilos a szauna kályha áthevült felületeit és tartozékait megérinteni!
 5. Tilos a szauna kályha előtti védőrácsra támaszkodni.!
 6. Nem ajánlott szaunázáskor alkoholt fogyasztani!
 7. Szaunázás előtt kérje ki orvosa véleményét!
 8. Gyermekek csak 14 év felett használhatják a szaunát
Az illatanyagokról és a hatásairól
Ha testünk és lelkünk elfáradva támogatásra szorul, hívjuk segítségéül a természet örök értékeit. Ilyen érték az illatok csodája is. Életünk minden pillanatában illatokkal, szagokkal vagyunk körülvéve. Ha megérezzük kedvenc ételünk illatát, agyunk azonnal reagál és jóízűen tudunk enni. De ha egy nem kedvelt étel illata csapja meg orrunkat, még az étvágyunk is elmegy. Bizonyított tény, hogy társunkat is szaglás útján választjuk. Bár az általa kibocsátott illat nem tudatosul bennünk (ezek a feromonok), mégis ezer ember közül is felismerjük Őt. Ellentétben a látással, a hallással, az inger közvetlenül az agyba jut, a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, itt nincsenek szelektáló védelmet biztosító szűrők, tehát “védtelenek” vagyunk velük szemben. Közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, közérzetünkre, viselkedésünkre. Az illatterápia tudatosan használja fel az illatok befolyásoló hatását. Fő eszközei az illóolajok. Hatásuk: nemcsak a limbikus idegrendszert befolyásolják, hanem összetettségük miatt a test működését is, antiszeptikus hatásuk mind külsőleg, mind belsőleg érvényesül.Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből vonják ki, ezek nem zsírosak, maradék nélkül elillannak.
Az illóolajok amilyen jótékonyak olyan veszélyesek is, vigyázni kell az alkalmazásnál a töménységre, mennyiségre, mert veszélyes lehet, ezért csak a Splash  Fitness munkatársai kezelhetik az olajokat!  
Az illóolajokat az ókori kultúrák már használták- egyiptomiak, kínaiak, perzsák, görögök, rómaiak, és a zsidó kultúra is. A népvándorlás időszaka kisöpörte Európából csak a keresztes hadjáratok idején kezdett megint tért hódítani, elsősorban kolostorokban. A szintetikus gyógyszerek alkalmazásával háttérbe szorult, de úgy tűnik ismét kezd előbukkanni a feledés homályából.


Kellemes szaunázást kívánunk

Veresegyház,
Ond Vezér u. 9.

Tel.: 28-631-630
Mobil: 20-9848-931

E-mail: info@splashfitness.hu

Fitness edzések

Copyright © Splash Fitness - minden jog fenntartva! Design & fejlesztő: Arteries Stúdió